Почнемо розбиратися з розуміння того, що дає повна шумоізоляція автомобіля.

  • В першу чергу – це комфорт пересування, що позначається на меншій втоми водія і пасажирів.
  • Краще звучання акустики – адже ми звели до мінімуму сторонні шуми від звуку дороги, вітру, вібрацій кузова, роботи двигуна.
  • Тепло і шумоізоляція довше утримує прохолоду від кондиціонера влітку і тепло від обігріву салону взимку.
  • За рахунок додавання жорсткості кузова автомобіль стає більш прийомистим в управлінні;
  • Антикорозійні властивості віброізоляції.

Можна ще довго описувати плюси від шумоізоляції, але дана стаття повинна відповісти на питання: «чи сильно збільшиться витрата пального після шумоізоляції мого авто?»

Тепер давайте подивимося, які чинники впливають на підвищення витрати палива.

А) Якщо вірити джерелу 
    https://liquimoly.ru/servis/info/rashod_topliva/ – агресивна манера їзди збільшує витрату на 10-20%.

Б) Низька якість палива збільшує витрату до 15%. Незаперечний факт: при низькій якості палива порушується процес горіння повітряно-паливної суміші!

В) Використання додаткових джерел споживання енергії. Включене освітлення, кондиціонер, електрообігрів скла і сидінь і т.д. значною мірою збільшують     витрату палива.

Г) Рівень тиску в шинах. Досвідчені автовласники досить часто перевіряють тиск в шинах. І недаремно: зниження тиску в шинах веде до збільшення витрати палива до 30%!

Д) Щодо коліс можна відзначити ще один факт: чим ширше профіль шини – тим більше точка дотику з дорогою, що в свою чергу збільшує опір коченню і, як наслідок, збільшує витрату палива.

Е) Вага вантажу, що перевозиться. Нарешті ми підійшли до теми нашого дослідження. Чим вище вага вантажу, тим більше витрата палива. Але питання залишилося відкритим: на скільки «більше»?

Як бачимо, факторів, що впливають на збільшену витрату палива дуже багато. І це тільки основні. Якість використовуваного масла, рівень забрудненості повітряних фільтрів, несправність у двигуні і в автомобілі в цілому …

Скажемо відразу, що наші дослідження НЕ зобов’язані претендувати на наукову статтю, але навіть при похибці 20% результат більш ніж зрозумілий.

 Отже, коротко про суть дослідження:

– автомобіль Toyota Corolla 2008 року в кузові «седан» і механічною коробкою передач;

– тестовий маршрут в 100 км: траса і рух по вулицях міста в годину пік;

– виміри здійснювалися в дні з однаковими погодними умовами (не було дощу, практично повна відсутність вітру)

– за кермом – один і той же водій на всьому маршруті. При русі дотримується швидкісного режиму;

– заправка з каністри якісним паливом АІ-95. Заправка проводилася на одній і тій же станції з однієї і тієї ж колонки.

– виміри витрати обчислювалися за допомогою мірної каністри.

Суть експерименту:

Кілька заїздів на відрізок в 100 км: при порожньому салоні автомобіля і при вазі в 45 кг (повна віброізоляція і шумоізоляція автомобіля матеріалами Vibrex додає приблизно 45 кг ваги).

При середній швидкості в 65 км \ год витрата склала 8,4 літра. При додаванні вантажу в 45 кг – середня швидкість 67 км \ год і витрата 8.5 літрів! Різниця в 0,1 літра на 100 км !!!!

На момент написання статті (квітень 2021 року) вартість бензину на заправках «OKKO» становить 31,99 гривні за літр 95го. При нескладних маніпуляціях з калькулятором з’ясовуємо, що при збільшенні ваги в 45 кг витрати збільшаться на 3,2 гривні на 100 км. 3 гривні … ..на 100 км … .. При річному кілометраж в 5000 км це виходить 160 гривень!

І ось тепер давайте вирішимо, чи вартий Ваш комфорт від шумоізоляції ЦІЛИХ 160 гривень на рік? Не думаю, що така економія виправдана! Адже навіть на злегка спущених шинах ця цифра збільшиться рази в чотири!

Безумовно, заміри на різних автомобілях можуть давати різні цифри, адже, в першу чергу, на витрату впливає манера їзди водія і технічний стан автомобіля, а вже потім всі інші фактори. Але якщо покласти на шальки терезів тишу і комфорт в салоні автомобіля і витрати в 3 гривні на 100 км – думаю, вибір очевидний.

Якщо дана стаття розвіяла Ваші сумніви щодо шумо-і віброізоляції – наші фахівці із задоволенням допоможуть підібрати необхідні матеріали!